7 Mart 2009 Cumartesi

Bağnaz Diyen Bağnaz

"Din ayrı devlet ayrı" bağnazlığıyla milletinin diniyle uğraşmaktan olmasın sakın bizim uzaya çıkamamamız. Milletim bilir ama,
Gözlerini at gözlükleriyle kapatan
Hakikatlere kulaklarını tıkayan
mısralarında anlatılanlara ulaşır belki sözüm.

Türkiye’nin "kaybettiği" Tuğba’yı İngiltere kazandı

Tuğba Yumak, özel davetle girdiği Liverpool Üniversitesi Genetik Mühendisliği bölümünü birincilikle tamamlayarak mezun oldu.

Aldığı doktora tekliflerini değerlendiren Tuğba Yumak, vereceği karara göre akademik çalışmalarına devam edeceğini söylüyor.

Tuğba Yumak’ın başarısını özellikli kılan temel etken başörtülü olması. Tuğba başarısını İngiltere’ye borçlu değil, ama İngiltere Tuğba gibi bir öğrenci kazanmasını Türkiye’deki başörtüsü yasaklarına borçlu.

Yumak Akademik çalışmalarına İngiltere’de devam edeceğini söylüyor, çünkü "başörtüsü" Türkiye’de hala büyük bir sorun.
"Liverpool Üniversitesi’ne girişte ve öğrenim dönemi boyunca başörtüm hiçbir zaman sorun olmadı. İngiltere’ye 15 yaşımda gelmiştim ve o zaman girdiğim okulun müdürü başörtüme karışmadığı gibi dinî vecibelerimi yerine getirebilmem için bana özel oda bile tahsis etti"
diyor Tuğba Yumak.

Lisede de, üniversitede de tesettüre uygun giyimine hep saygı gösterildiğini anlatıyor. Nitekim üniversite diplomasını alırken de hiç sorun yaşamamış Yumak. Üniversite eğitimini ve bundan sonraki akademik hayatını Türkiye’de sürdürmeyi arzu etmiş etmesine.

Ama tercih ettiği kıyafetinden dolayı bunun mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Çünkü Türkiye’deki gelişmeleri yakınen takip ediyor:
“Gönül isterdi ki edindiğim tecrübe ve birikimimi, kendi ülkemdeki gençlerle paylaşabileyim. Ama şartlar bizi yurtdışına savurdu. Yabancı bir ülkede de olsa eğitimimi ve kariyerimi sürdüreceğim.”
Dünya Bülteni

Hiç yorum yok: